Stichting Duurzaam Waterland zoekt een dak

Stichting Duurzaam Waterland verdeelt het inkomsten overschot van de productie uit de windmolens die bij Marken staan. Dat doen we inmiddels sinds 2011. We besteden die gelden in de twee gemeenten waar de financiers van de molens in eerste instantie vandaan kwamen: Waterland en Edam-Volendam.

We hebben in de gemeente Waterland geholpen bij het opzetten van een aantal postcoderozen. Dit is een fiscale constructie waarbij het voor particulieren aantrekkelijk wordt gemaakt om zonnepanelen op andermans dak te leggen. Het is officieel een regeling van de belastingdienst die er zorgt dat particulieren en bedrijven 15 jaar lang geen energiebelasting over electriciteit hoeven te betalen. Even voor uw gevoel: 1 kWh stroom kost dan geen € 0,21 maar ongeveer € 0,10.

Deze regeling heet bij de belastingdienst “Regeling voor het verlaagde tarief energiebelasting voor lokaal duurzaam opgewekte elektriciteit”

Net als op Marken lijkt er rede te zijn om zoiets voor Edam op te tuigen. Een binnenstad waar ik in ieder geval niet al te veel in zou willen veranderen. Bewoond door een groep mensen die de middelen en de wil hebben om op een andere manier aan hun stroom en warmte te willen komen.

We zoeken twee dingen:

  1. een dak dat we voor langere tijd voor dit doel kunnen gebruiken en het industrieterrein lijkt daarvoor de aangewezen plek.
  2. de gelegenheid om deze kans voor te leggen (zowel als “dak leverancier” als ook als mogelijke deelnemer)

Er is een documenten set beschikbaar rondom Postcoderozen. Die is behoorlijk compleet van aanvragen bij de belastingdienst tot en met model contracten voor deelnemers etc

WWW: http://www.sdwaterland.nlTWT: @sdwaterlandFCB: https://www.facebook.com/sdwaterland